Herbata doskonale sprawdza się w roli upominku reklamowego dla klientów. Wręczyć można ją z okazji urodzin firmy, Walentynek czy Bożego Narodzenia. Produkt ten dostępny jest w wielu różnych smakach, dzięki czemu każdy znajdzie tu coś dla siebie. Do wyboru mamy między innymi herbatę czarną, zieloną, białą czy czerwoną. Dużą popularnością cieszą się także ich wersje smakowe, na przykład owocowe lub z dodatkiem rozmaitych przypraw. Aby móc pełni cieszyć się smakiem naparu, zadbać należy o stosowne jego zaparzenie. Jak to zrobić? Oto kilka przydatnych wskazówek.Herbata reklamowa parzona może być między innymi z zastosowaniem metody angielskiej – zachodniej. Wykorzystuje się tutaj głównie jej wersję czarną – afrykańską, cejlońską czy indyjską. W tej technice liście herbaty parzy się jeden raz w dużych, metalowych lub porcelanowych czajnikach o pojemności wahającej się od 600 do 1200 mililitrów. Z około 10 gramów suszu przyrządza się tu 1 litr herbaty. Zalane wrzątkiem liście zaparzają się przez około 3 do 6 minut. Proces ten kończy się dopiero po przecedzeniu naparu przez metalowe sitko.
Herbata reklamowa może także zostać zaparzona z zastosowaniem tradycyjnej chińskiej techniki określanej mianem Gongfu Cha. W czasie parzenia w specjalnych gaiwanach lub małych czajniczkach, napój jest wielokrotnie parzony i pity z niewielkich czarek o wielkości około 50 mililitrów. Całość procesu przebiega na chapaanie, czyli specjalnej tacy wyposażonej w pojemnik na ociekającą wodę. Metoda ta najlepiej sprawdza się w przypadku herbat czarnych oraz oolongu. Woda powinna mieć tu temperaturę około 90 stopni Celsjusza. Czasy parzenia wahają się tu od 5 do 50 sekund.
Herbata reklamowa parzona z wykorzystaniem metody indyjskiej, wzbogacona jest o mleko oraz przyprawy takie, jak cynamon, kardamon, pieprz oraz imbir. Brak tutaj określonych ram gramaturowych czy ilościowych – ustalane są one przeważnie od indywidualnych gustów osoby przygotowującej napój. Taki napój świetnie sprawdza się w sezonie zimowym, a to ze względu na jego właściwości rozgrzewające.